KANOAFDELING

 

 

 

Foto's

Een paar foto's van de Roermond CitySwim op 26 augustus 2018.

Klik op de foto voor een groot exemplaar (in nieuw venster).

 

City Swim 2018 City Swim 2018 City Swim 2018
     
City Swim 2018 City Swim 2018 City Swim 2018

 

Veiligheidsbeleid

Veiligheidsregels

De kanoafdeling is een onderdeel van de Roermondse Watersport Vereniging Nautilus. De vereniging is in 1953 met 4 leden begonnen als de Roermondse Cano Club (RCC). De eerste kanoloods was een kippenhok, gekocht van een boer. Deze loods lag aan de monding van de Hambeek in de Maas. In 1960 verhuisde de RCC naar de huidige locatie in de jachthaven 'La Bonne Aventure'. In dat jaar telde de verenging 112 leden en was er een vloot van 75 vaartuigen, bestaande uit kano's, roeiboten, zeil- en motorboten. Rond deze tijd werd er ook een waterski-afdeling toegevoegd aan de vereniging. In 1961 werd vanwege het groeiende aantal leden besloten tot een naamsverandering. De Roermondse Watersport Vereniging Nautilus (RWV Nautilus) was geboren. Bij het 10-jarige bestaan in 1963 werd het 500ste lid ingeschreven. Ook werd er in dat jaar voor het eerst een clubblad uitgegeven: De Tros. Helaas werd het clubblad in 1965 opgeheven. Na 20 jaar zonder een clubblad zag in 1985 een nieuw clubblad het levenslicht 'De Waterpas'. In 1963 werd een zeilafdeling binnen Nautilus opgericht, naast de kanoafdeling en de waterskiafdeling. Met de bouw van de huidige accommodaties, een kanoloods, douches, toiletten en het Nautilus Paviljoen, werd in 1983 begonnen. Van de oorspronkelijke drie afdelingen is alleen nog de kanoafdeling overgebleven.

De kanoafdeling
De kanoloods biedt plaats aan meer dan 100 boten, de meeste boten in de loods zijn van de leden zelf. Daarnaast liggen er de boten van de club, deze worden vooral gebruikt voor het geven van de beginnerscursussen en kunnen door nieuwe leden worden voor 1 jaar gehuurd worden. Voor het wat wildere water zijn er verschillende polyethyleen kano's, zoals een cycloon, slalom of t-canyon, beschikbaar. Ook aan de leden die graag in een tweepersoons kano of gewoon lekker hard met een K-2 willen varen is gedacht, er is een tweepersoons Canadees aanwezig als mede een K-1 en een K-2. Voor het vervoer naar de wat verder gelegen watertjes is er een kanokar, deze wagen biedt plaats aan zo'n 20 boten. Naast de boten is er dan nog plek voor de peddels en eventuele bagage. De kanowagen wordt vooral veel gebruikt voor het vervoer tijdens de kampen.


Ook in de jachthaven zelf is aan de kanovaarder gedacht. Er is een kanosteiger aangelegd zodat de kanovaarders makkelijker in en uit de kano kunnen stappen. Ook is er plaats waar de kano's gepoetst en gerepareerd kunnen worden. In de loods zijn twee kleedlokalen en aangrenzend douches en toiletten.

Waarom Roermond?
Midden-Limburg is met zijn grindgaten een kanosportgebied bij uitstek. De vele grindgraten zijn ideaal voor de kanovaarder. Ook het feit dat de Maas voor veel boten onbevaarbaar is nabij Roermond, zorgt ervoor dat er niet veel vrachtvervoer is. Daarnaast zijn de nabijgelegen riviertjes op de Roer en de Swalm, die je langs schitterende stukken landschap voeren, mooie stukjes om te varen.


Het varen
Het hele jaar door wordt er op zondagochtend gevaren van 10.00 uur tot 12.00 uur. Elk jaar wordt er een uitgebreid toerprogramma gemaakt. Er wordt niet alleen op de grindgaten gevaren maar geregeld vertrekken we met de kanokar naar een of andere rivier om deze dan af te zakken. Er wordt altijd wel gepauzeerd om wat versnaperingen tot ons te nemen. Onder het varen wordt er genoten van het landschap. Gedurende de zomertijd wordt er ook iedere woensdagavond lekker gevaren. Op deze woensdagavonden wordt er om 19.00 uur vertrokken. Deze avonden zijn ook bedoeld voor de niet-leden die graag eens willen meevaren.


Jeugdprogramma
Speciaal voor de jeugdleden is er op zaterdagochtend een jeugdprogramma. Indien we vergunning hebben zijn wij dan meestal op de vistrappen van de Roer/Hambeek te vinden.


Kampen
Elk jaar zijn er diverse kampen. Voor deze kampen gaan we zowel naar binnen- als buitenland om daar de leukste riviertjes en de mooiste locaties op te zoeken. Deze kampen worden meestal zo gepland dat er veel mensen mee kunnen. Hierdoor hebben de kampen dan ook de typische namen als Paaskamp, Pinksterkamp en Herfstkamp. Tijdens de kampen ligt de nadruk vooral bij de gezelligheid. Bij het varen geldt het principe samen uit, samen thuis. Na het varen is er ook altijd wel wat te doen. We gaan een stukje wandelen, we stoken een gezellig kampvuur of we gaan gewoon gezellig uit in een van de nabij gelegen uitgaansgelegenheden.


Branding varen
Voor degene die geen golf te hoog is gaan we elk jaar in september een weekend naar Katwijk aan Zee, om daar lekker mee te surfen op de krachtige golven van de Noordzee. Om alvast te wennen aan de golven oefenen wij de zaterdagmorgen voor dit weekend in het golfslagbad 'De Roerdomp' in Roermond.

Cursussen
Jaarlijks organiseren we twee cursussen. Een in het voorjaar voor de beginnende kanovaarders. De cursus bestaat uit vijf lessen. Elke les bestaat uit twee delen, het theoriegedeelte en het praktijkgedeelte. In het theoriegedeelten wordt vooral aandacht besteedt aan de veiligheid, welke kleding je het beste kunt dragen, welke boot er nu voor welk water geschikt is of gewoon gezellig naar dia's en video's over de kanovereniging kijken. In het praktijkgedeelte worden de cursisten de basistechnieken, zoals het dragen van een kano, instappen, rechtuit varen, boogslagen, achteruit varen, afremmen / stoppen lage steun en zijwaarts verplaatsen aangeleerd.
Voor de leden is er elk jaar een cursus in het overdekte zwembad van Roermond. Deze cursus wordt vooral gebruikt om het eskimoteren aan te leren. Dit is een techniek die je in staat stelt om als je omgeslagen bent, weer recht op te komen zonder uit de boot te hoeven. Ook kunnen diverse andere technieken worden verbeterd.


Veiligheidsbeleid

Het veiligheidsbeleid van de kanoafdeling van RWV Nautilus, is erop gericht om met een zo minimaal mogelijk beperking van persoonlijke vrijheid van leden, de veiligheid bij kanovaren in verenigingsverband zoveel mogelijk te bevorderen.
De eigen verantwoordelijkheid van leden/deelnemers staat hierbij voorop. Deze wordt ondersteund door een aantal veiligheidsregels waaraan alle deelnemers aan activiteiten geacht worden zich te houden. Hierbij gelden de volgende uitgangspunten:

 • deelnemers aan activiteiten van de kanoafdeling zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid. Voor minderjarige jeugdleden zijn de ouders of wettelijke vertegenwoordigers verantwoordelijk.

 • een WA verzekering is voor alle leden conform het havenreglement artikel 10 verplicht, een ongevallen verzekering is sterk aan te bevelen. De ongevallenpolis moet, indien van toepassing, ook varen op hogere WW klassen vaarwater afdekken.

 • verenigingsactiviteiten worden vooraf gemeld aan de verantwoordelijke commissie.

 • dit veiligheidbeleid wordt door alle kano- en kajakvaarders onderschreven.

Veiligheidsregels

 • iedereen controleert zijn materiaal voor gebruik op gebreken, vooral de lussen aan spatzijlen.

 • een keer per jaar wordt al het verenigingsmateriaal onder verantwoordelijkheid van de kanocommissie op gebreken gecontroleerd en waar nodig vervangen of gerepareerd.

 • het gebruik van een zwemvest is in alle gevallen verplicht.

 • het gebruik van een helm is verplicht, uitgezonderd zijn ervaren vaarders op vlakwater.

 • bij alle activiteiten moet voldoende begeleiding van ervaren leden aanwezig zijn.

 • in principe vaart niemand alleen, indien een deelnemer achterblijft of moet terugkeren, dan blijft een mededeelnemer bij deze persoon en vaart eventueel met hem/haar mee.

 • voor iedere één of meerdaagse activiteit is het van belang dat alle deelnemers of hun wettelijke vertegenwoordigers weten wie de leiding van die activiteit heeft, in het algemeen is dat degene die de tocht organiseert. Deze informatie wordt tijdig aan de deelnemers en aan de kanocommissie bekend gemaakt.

 • aanwijzingen met betrekking tot veilig varen die de leider van een activiteit geeft, moeten worden opgevolgd.

 • de leiders/begeleiders van een activiteit zijn eindverantwoordelijk of een deelnemer in staat is een tocht of een deel daarvan te varen. Hun oordeel hierover is bindend.

 

 

Roermondse Watersport Vereniging Nautilus | Maasboulevard 4 | 6041 LX ROERMOND |